Růže damašská
Rosa damascena – růže damašská
Růže damašská je velmi starý hybrid růží, ze kterého se odvozují mnohé další typy. Dnes se v Evropě pěstují dva druhy:
Rosa x damascena damascena – letní, s krátkou dobou kvetení v létě
Rosa x damascena semperflorens – má dobu kvetení prodlouženou až do podzimu, jinak mezi nimi není rozdíl
Z damašské růže byla vyšlechtěna dříve populární růže stolistá.
Do Evropy přivezl tuto růži z Persie Robert de Brie při návratu z křížové výpravy asi v roce 1254. Je pojmenována podle města Damašku, kde se tyto růže pěstují dodnes. Můžeme je najít i na Kavkaze. V Íránu se každoročně slavnostně sklízejí lístky růží v Qamsaru v blízkosti města Kashan. Průmyslově se pěstují tyto růže v Turecku a v Bulharsku na známé Planině růží.
Plátky růží se používají kuchyni, kosmetice i v lidovém lékařství.
Kosmetika
Pleťová voda, kolínská voda, parfém, olej
Růžová voda (voda z růží) je vedlejším produktem vodní destilace plátků růží při výrobě růžového oleje a má výraznou chuť i vůni. Vždy se považovala za základ krásy. Zvláčňuje, osvěžuje, hydratuje a uklidňuje pokožku. Vyhovuje všem druhům pleti.
Pokud si chcete doma vyrobit osvěžující a dokonale čistící pleťovou vodu, můžete si ji vyrobit i když nemáte pravou destilovanou růžovou vodu: Vhoďte velkou hrst růžových plátků do čtvrt litru vařící vody, nechte vyluhovat 20 min, přefiltrujte. Potírejte obličej a krk vatou namočenou v této pleťové vodě ráno a večer.
Růžový olej je jeden z nejluxusnějších olejů používaných v kosmetice. Velmi aktivně zvyšuje elasticitu a tonus pokožky. Zpevňuje, hydratuje, vyživuje a regeneruje. Pokožku relaxuje a čistí. Růžový olej je velmi drahý a používá se jen v malých množstvích v kosmetice, protože vykazuje velkou účinnost. Ze 100 kg růžových okvětních lístků lze získat 10 g růžového oleje (0.01%). Následnou redestilací vedlejšího produktu tj. růžové vody lze výtěžek oleje až ztrojnásobit, takže přibližně ze 3000 až 5000 kg čerstvých růžových květů je získán 1kg růžového oleje. Růžový olej stářím zraje a získává jemnější aroma a to se projevuje i na ceně.
Extrakt z plátků růží: Hrst plátků macerujte 3 týdny v kvalitním (nejlépe mandlovém) oleji, přefiltrujte. Používejte jako pěstící a ochranný olej. Zvlhčuje a zklidňuje pleť. Vyvažuje a harmonizuje metabolismus pleti a obnovuje její zdravý vzhled.
Lidové lékařství
Růžový sirup, růžový cukr a růžový med byly ve středověku velmi používány pro léčení bolestí hlavy nebo na uklidnění žaludku. Používaly se také zábaly z plátků růží při revmatických bolestech, nálevy pro uklidnění zažívacího traktu a výplachy očí, růžový ocet v případech migrény a růžový med při bolestech v krku a aftech. Inhalace par z vařících se plátků měla uklidňující účinky na nervy a působíla jako antiseptikum dýchacích cest.
Růžový med si můžeme připravit, pokud dáme do sklenice 5 velkých hrstí růžových plátků, zalijeme 1l vařící vody a necháme 12 hodin vyluhovat. Přecedíme, přidáme 1kg medu, promícháme. Růžový med mírně projímá.
Růžový ocet: na 2litry vinného octa dáme 5 velkých hrstí růžových plátků, necháme 3 týdny na sluníčku, scedíme. Je vhodný k masážím, na výplachy, jako kloktadlo.
Růže v kuchyni
Plátky růží jsou jedlé jak v syrovém, tak upraveném stavu, mohou ovonět cukr a čaj, zákusky a bonbóny, slouží jako základ pro výrobu likérů, marmelád a želé. Nejznámější jsou kandované plátky.
Kandované lupínky: při kandování lupínky postupně namáčíme v řídkém sněhu z vaječných bílků. Obalené je klademe na papír posypaný vrstvou jemného krystalového cukru, pak obalíme z obou stran a velmi pomalu sušíme v teplé troubě. Uskladníme v suchu.
Růžová voda přidá vůni spoustě orientálních pokrmů původem z Indie, Íránu, Turecka a zvláště arabských oblastí. V horkém létě přijde vhod růžový sirup.